Jest idealnie kwaśna i perfekcyjnie słodka. Upieczona w specjalnej formie do ciast typu „pie” z nożem, który od razu oddziela ciasto od formy. Pokochacie ją!

CIASTO (na dwa blaty)
 
300g mąki
200g masła na zimno
100g cukier puder
2 żółtka
szczypta soli
 
FARSZ
 
450g mrożonych owoców leśnych (zawsze można użyć świeżych)
4 łodygi rabarbaru
Cukru 200g (biały lub brązowy)
60g mąki
1 łyżeczka cynamonu
 
PRZEPIS
 
1. Wymieszaj mąkę, kostki masła i cukier w ​​jednej misce i zagnieć z rękami lub mikserem, dodać żółtka. Zagnieć ciasto, aż będzie dobrze połączone (dodaj trochę zimnej wody, jeśli jest to konieczne). Podziel na 3/5 i 2/5 i zawiń w folię spożywczą, niech leży w lodówce przez co najmniej 30 minut.

2. Pokrój rabarbar w kostkę, umieść w misce razem z owocami leśnymi i dodaj resztę składników (mąka, cukier i cynamon)

3. Podgrzej piekarnik do 200 stopni i wyjmij większą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj na hojnie posypaną mąką powierzchnię. Przełóż ciasto do formy(polecamy formę z nożem, który łatwo odkroi twoje ciasto od formy!) Teraz za pomocą widelca, zrób małe otwory w cieście. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp kuleczki ceramiczne (SKLEP) na papier i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć kuleczki i piec przez kolejne 10 minut (lub do uzyskania złotego koloru).

4. Wyjmuj pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkuj jak poprzednią część.

5. Ponownie wymieszaj owoce za pomocą łyżki i wylej na upieczone ciasto.

6. Pokrój surowe ciasto w paski i pokryj owoce, tak jak na zdjęciu.

7. Użyj białka do malowania pasków, aby miały piękny złoty kolor.

8. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach, owoce powinny się zacząć gotować.

9. I gotowe! Podawaj z lodami waniliowymi.
 

tarta z rabarbarem