Nie musisz rezygnować z chipsów. Zamień jedynie te kupowane w sklepie w plastikowych paczkach na te domowe i zdrowe. W domu bez problemu zrobisz chipsy z marchewki, selera i jarmużu czy ziemniaka- wystarczy, że połączysz je z oliwą i przyprawami, a później upieczesz w piekarniku.

Martwisz się, że nie będą tak idealnie cienkie jak te ze sklepu? Na rynku znajdziesz wiele przydatnych urządzeń kuchennych, które pomogą Ci osiągnąć idealną grubość chipsa. Sprawdź nasze przepisy na zdrowe chipsy.

PRZEPIS

  • buraki, bataty, marchewka
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, czosnek, tymianek lub inne przyprawy wg uznania

Piekarnik nagrzej do 180-200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Buraki umyj i pokrój na cienkie plasterki – talarki. Najwygodniej będzie przy pomocy odpowiedniej tarki/mandoliny. Talarki ułóż równomiernie na papierze, jeden obok drugiego, skrop delikatnie oliwą i posyp przyprawami według uznania. Piecz 15-20 min, obróć podpieczone chipsy na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Wyciągnij z piekarnika i wystudź na kratce.