Nie ma kuchni bez deski do krojenia. Drewniane, marmurowe, plastikowe, szklane. Która nadaje się do krojenia chleba, która do mięsa, a która do podawania serów? Jakie mają właściwości i zalety? Poznaj nasz przewodnik po deskach!

Deski korkowe

Ich głównym zadaniem jest ochrona. Taka podkładka posiada stabilny i wygodny uchwyt pokryty gumą. Idealnie spełnia swoją funkcję podczas odstawiania gorących naczyń w trakcie gotowania . Dodatkowo dobrze się spisze również na stole w jadalni. Takie deski kupisz w Bake Shop

Deski marmurowe

To był największy trend w fotografii kulinarnej oraz w wystroju wnętrz zeszłego roku. Każdy chciał mieć taki blat w kuchni, albo chociaż deskę. Oprócz swoich walorów estetycznych są też bardzo praktyczne. Są bardzo higieniczne, bo nie namnożą się w nich bakterie i nie rozwinie się w nich pleśń. Bardzo łatwo się je czyści i suszy. Niestety ich główną wadą jest fakt, że tępią noże.

Deski marmurowe polecane są do podawania przeróżnych przekąsek, takich jak: sery, wędliny, sushi, tartinki czy desery. Przed serwowaniem warto schłodzić deskę w lodówce, wtedy żywność podana na stół dłużej pozostanie świeża. Deskę można wykorzystywać także poza kuchnią – np. jako podkładkę do świec!

Drewniane deski

Zdania na ich temat są podzielone. Jedni chwalą je jako higieniczne – ze względu na właściwości antybakteryjne drewna. Inni mówią wręcz odwrotnie, że są doskonałą pożywką dla bakterii, ponieważ niemyte i nie suszone bezpośrednio po użyciu łatwo wchłaniają wodę z zarazkami. Jak zwykle – prawda leży po środku.

Rzeczywiście deski drewniane, a w szczególności dębowe maja właściwości bakteriobójcze. Najlepsze są te najtwardsze, np. wykonane z buku. Dodatkowym atutem drewnianych desek jest fakt, że nie tępią noży. Niestety, nie można ich myć w zmywarce i najlepiej wycierać do sucha po każdym użyciu. Generalnie polecane są do krojenia produktów suchych czyli na przykład chleba.

Deski z tworzywa sztucznego

Są higieniczne, wytrzymałe i odporne są na działanie bakterii, a jednocześnie łatwe do umycia, także w zmywarkach.

Deski łupkowe

Takie deski służą wyłącznie do podawania. Wykonane z naturalnej skały łupkowej są wspaniałą alternatywą do desek marmurowych przy fotografii kulinarnej. Sprawdzą się podczas serwowania serów, ciast i deserów. Mogą też służyć jako podstawki pod kubki, talerze lub gorące naczynia.