Do zrobienia Shakshuki przymierzałam się od długiego czasu… aż pewnego dnia odważyłam się i wyszła… przepyszna! To naprawdę proste danie, wymaga tylko trochę cierpliwości. Prosiliście o przepis na to wyśmienite weekendowe śniadanie, taże znajdziecie je poniżej.

Shakshuka to jajka gotowane w sosie pomidorowo-paprykowym z cebulką i przyprawami, udekorowane kolendrą skradną serca każdego smakosza. Szakszukę lubię podawać ze słodką bułką, np. chałką lub stostowanym pieczywem. Przepis starcza dla dwóch bardzo głodnych osób lub czterech mało głodnych.

Składniki:2 łyżki oliwy
łyżeczka kminu (nie kminku)
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
2 puszki pomidorów pelati
2 świeże pomidory ze sparzona skórką
pół papryczki chili (jesli lubisz na ostro)
sól, pieprz
awokado
4 jajka
świeża kolendra lun natka pietruszki

Przepis:

W żeliwnej patelni rozgrzej oliwę i dodaj kumin. Wrzuć cebulkę i zeszklij. Dodaj ząbek czosnku, pokrojone papryki i pomidory z puszki. Użyj zalewy tylko z jednej puszki, aby nie było za bardzo wodniste. Dodaj chilli i całość duś pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Dopraw sporą ilością soli i pieprzu.

Po około 25 minutach, zdejmuj pokrywkę i pozwól odparować troche wody, nie chcemy, aby sos był zbyt rzadki. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, zrób wgłębienia i wbij jajka. Dodaj awokado. Połóż przykrywkę i duś do momentu aż białko się zetnie a żółtko będzie półtwarte.

Przed podaniem posyp całość świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą (lub natka pietruszki). Smacznego!