Jedenastego września w budynku hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie, odbyło się otwarcie długo wyczekiwanego Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Jakie atrakcje zaplanowano dla zaproszonych gości, co ugotowali kucharze i przede wszystkim co twórcy Instytutu zdradzili na temat tego miejsca? Zapraszam do lektury.
Instytut Kulinarny Transgourmet to nowoczesna, profesjonalna i wyjątkowa przestrzeń. W środku znajdziemy dziesięć dwuosobowych stanowisk do gotowania wyposażonych w sprzęt kuchenny najnowszej generacji wzorowany na najlepszych europejskich restauracjach uhoronowanych gwiazdkami Michelin oraz piętnastoosobowe, supernowoczesne stanowiska baristyczne. Instytut oferuje bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy.
Na otwarciu Instytutu goście mogli dokładnie obejrzeć profesjonalną przestrzeń, wysłuchać przemówienia Alexandra Orlowskiego – Prezesa Transgourmet Polska, poznać polskich uczestników finału konkursu Les Chefs en Or 2018 w Paryżu oraz Narodowej Kadry OSSKiC na Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, uczestniczyć w pokazie kulinarnym i degustować potrawy przygotowanej przez gościa specjalnego Marca Galais. Na sam koniec odbyła się premiera TRENDBOOK 2019, czyli magazynu o trendach w branży gastronomicznej w Polsce i na świecie.
Instytut Kulinarny jest prawdziwą areną wymiany doświadczeń dla kucharzy. Chcemy dać naszym klientom możliwość poznawania nowych technik kulinarnych i europejskich trendów w gastronomii. (…) Będzie to miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. W Instytucie Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni będzie trenowała do kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Tutaj będą przygotowywać się również polscy reprezentanci organizowanego przez Transgourmet Francja konkursu Les Chefs en Or, który jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie.
Krystian Zalejski, manager instytutu Kulinarnego Transgourmet
Kto będzie mógł korzystać z Instytutu Kulinarnego w Piasecznie?
Z programu szkoleń i warsztatów mogą skorzystać klienci Transgourmet Food Service oraz hoReCa) sektor hotelarski oraz gastronomiczny (ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café) Selgros Cash&Carry.
Poznaj Zespół Instytutu Kulinarnego.
Dla zainteresowanych Instytut przygotowuje ofertę szkoleń i warsztatów kulinarnych, barmańskich, baristycznych i sommelierskich. Za przygotowanie i staranne poprowadzenie warsztatów odpowiedzialni będą specjaliści w tej dziedzinie i będą oni dobierani do potrzeb klienta, a znakomitych specjalistów w Instytucie nie brakuje. Wśród nich znajdziemy takich profesjonalistów jak Krystian Zaleski, Karol Lisiński, Jarosław Uściński, Ernest Jagodziński czy Emil Guzik.
Swego czasu zupełenie zapomnieliśmy o tym, że tylko wyszkolona kadra jest w stanie stawić czoła oczekiwaniom i wymaganiom rynku gastronomicznego, na którym panuje coraz większa konkurencja. Myślę, że tego typu miejsca pomogą nowicjuszom rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem, a profesjonalistom udoskonalać swoje umiejętności. Punkt za lokalizację, z pewnością tego typu miejsca brakowało w tej części miasta. Powodzenia!
Kuchnia wygląda super – elegancko i profesjonalnie. Fajny masz ten blog. Zawsze jakieś nowinki u Ciebie można przeczytać. Powodzenia w dalszych projektach.
Czy wiadomo ile takie szkolenia będą kosztować? Chętnie skorzystałabym z takiej oferty dla moich pracowników i klientów.