To proste, szybkie i smaczne śniadanie zaskoczy Cię swoim smakiem. Z połączenia prostych składników wychodzi ciekawe i oryginalne danie. Jajka po turecku to jajko w koszulce serwowane na jogurcie doprawione masłem, chilli i świeżymi ziołami. Pycha!

Do tego dania warto zaopatrzyć się w dobry, świeży chleb, najlepiej taki na zakwasie. Ponieważ danie zawiera niewiele składników, więc smak skupi się na nich, warto kupić lepszej jakości jogurt oraz użyć jajek ekologicznych oraz świeżych ziół.

Składniki:
masło
oliwa z oliwek extra virgin
jogurt grecki lub naturalny
ząbek czosnku
jajko
świeża mięta
świeży koperek
płatki chilli
sól i pieprz
cytryna

Przepis:

Jogurt przelej do miseczki, wyciśnij ząbek czosnku i wymieszaj. Posól i odstaw na bok.

Na lekko nagrzanej patelni rozpuść masło, dodaj trochę oliwy, płatków chilli, świeżo zmielonego pieprzu i wymieszaj. Odstaw na bok.

Czas na jajka w koszulce! Zagotuj wodę w rondelku. Do filiżanki wbij delikatnie jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka. Polej łyżeczką soku z cytryny kierując na białko (dzięki temu się lekko „zepnie” i utrzyma kształt w gotującej wodzie. Zmniejsz ogień nad wodą, poczekaj aż się uspokoi i delikatnie, trzymając filiżankę jak najbliżej powierzchni wody zsuń jajko do wody. Po ok 2 minutach wyjmij jajko łyżką cedzakową. Poczekaj aż woda

Do miseczki przełóż wcześniej przygotowany jogurt, połóż jajko na środek, polej przygotowanym masłem i posyp świeżymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem i ciesz się tym pysznym śniadaniem.

To śniadanie najlepiej zjeść łyżką i maczać chrupki chleb ro jogurcie.

Daj znać w komentarzu jak smakowało!