Dostałam ten przepis od mojej dobrej koleżanki, która piecze ciasta tak dobre i tak piękne jak nikt inny. Wyszły cudowne tak jak się spodziewałam. Warto było całą niedzielę poświęcić na to ciasto – polecam!

Na ciasto:
3/4 szklanki cieplej wody
14 g swieżych drożdży
1/2 szklanki cukru (ja daje mniej)
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki maślanki
1 jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
5 szklanek mąki (dodawać po pół szklanki aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk)

Na wypełnienie:
masło w temperaturze pokojowej (3/4 kostki)
1 szklanka cukru brązowego
2 1/2 łyżki stołowe cynamonu
2 łyżki stołowe skrobi

Niezmiennie polecam Wam sklep z akcesoriami do pieczenia i gotowania – Bake Shop! Znajdziecie tam mnóstwo fantastycznych form na ciasta, akcesoriów, które pomogą Wam w kuchni, foremek do wykrawania, silikonowych stolnic papierów do pieczenia i wiele innych.

Przygotowanie ciasta

Używając haku do wyrabiania ciasta lub do dużej miski, wlej ciepłą wodę, rozdrobnione drożdże i 1 łyżkę cukru. Lekko wymieszaj i zostaw na 5-8 minut. Gdy mieszanka będzie wyglądać bąbelkowo i piankowo, dodaj pozostały cukier i sól. Mieszaj na niskich obrotach przez 15-20 sekund. W misce odmierz maślankę, olej i jajko. Wymieszaj. Wlej zawartość do mieszaniny z drożdży. Mieszaj mikserem kolejne 20 sekund. Dodaj 3 szklanki mąki do miski i mieszaj na niskich obrotach, aż sie połączy. Wsyp kolejne 2 szklanki, mieszając aż ciasto oczyści boki i dół miseczki. Ciasto powinno być lepkie, ale nie tak lepkie, żeby kleiło się do dłoni. Po osiągnięciu tego etapu wyjmij ciasto na stolnice (ja polecam te silikonowe – szybko się myją) i ugniataj ciasto przez 5 minut. Dużą miskę posmaruj olejem i włóż wyrobione ciasto z powrotem. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce. Zostaw na 1-2 godziny lub aż ciasto podwoi swoja objetość.

Przygotowanie wypełnienia

W misce o średniej wielkości, wymieszaj razem brązowy cukier, cynamon i skrobię. Odłóż na bok. W kąpieli wodnej rozpuść masło (prawie całą kostkę) i dodaj mieszankę z cynamonem i brązowym cukrem. Zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie bułeczek

Oprósz mąką duży, czysty stół lub matę silikonową. Rozwałkuj ciasto na prostokąt 50 x 70 cm (lub jak najbliżej tych wymiarów), podczas wałkowania sprawdzaj spód ciasta, aby upewnić się, że nie jest przyklejone do powierzchni stolnicy. Jeśli ciasto nierówno się wałkuje, możesz swobodnie wycinać krawędzie, aby je wyrównać. Gotowe wypełnienie z masłem rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta zostawiając 2.5 cm pas nietknięty na jednej z dłuższych stron ciasta. Odczekaj chwilę i zroluj ciasto ciasno, kończąc czystym ciastem na dole, aby uszczelnić zawijańca. Odetnij z boku nierówne końce, aby wyrównać wałek. Zaznacz 5 cm kawałki, a następnie przekrój ostrym nożem w tych miejscach. Wstaw do formy, zostawiając trochę przestrzeni pomiędzy nimi, zostaw do wyrośnięcia, a potem upiecz w 180 stopniach przez ok 17 min (aż zbrązowieją).

Jak bułeczki przestygną możesz przygotować lukier, chociaż dla mnie są one same w sobie już bardzo słodkie więc lukier jest tu zupełnie nie potrzebny.

Smacznego!