Jedenastego września w budynku hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie, odbyło się otwarcie długo wyczekiwanego Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Jakie atrakcje zaplanowano dla zaproszonych gości, co ugotowali kucharze i przede wszystkim co twórcy Instytutu zdradzili na temat tego miejsca? Zapraszam do lektury.


Instytut Kulinarny Transgourmet to nowoczesna, profesjonalna i wyjątkowa przestrzeń. W środku znajdziemy dziesięć dwuosobowych stanowisk do gotowania wyposażonych w sprzęt kuchenny najnowszej generacji wzorowany na najlepszych europejskich restauracjach uhoronowanych gwiazdkami Michelin oraz piętnastoosobowe, supernowoczesne stanowiska baristyczne. Instytut oferuje bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy.

Otwarcie Instytutu Kulinarnego Marc Galais

Na otwarciu Instytutu goście mogli dokładnie obejrzeć profesjonalną przestrzeń, wysłuchać przemówienia Alexandra Orlowskiego – Prezesa Transgourmet Polska, poznać polskich uczestników finału konkursu Les Chefs en Or 2018 w Paryżu oraz Narodowej Kadry OSSKiC na Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, uczestniczyć w pokazie kulinarnym i degustować potrawy przygotowanej przez gościa specjalnego Marca Galais. Na sam koniec odbyła się premiera TRENDBOOK 2019, czyli magazynu o trendach w branży gastronomicznej w Polsce i na świecie.

Instytut Kulinarny jest prawdziwą areną wymiany doświadczeń dla kucharzy. Chcemy dać naszym klientom możliwość poznawania nowych technik kulinarnych i europejskich trendów w gastronomii. (…) Będzie to miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy.  W Instytucie Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni będzie trenowała do kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Tutaj będą przygotowywać się również polscy reprezentanci organizowanego przez Transgourmet Francja konkursu Les Chefs en Or, który jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie.

Krystian Zalejski, manager instytutu Kulinarnego Transgourmet

 

marc galais

Kto będzie mógł korzystać z Instytutu Kulinarnego w Piasecznie?

Z programu szkoleń i warsztatów mogą skorzystać klienci Transgourmet Food Service oraz hoReCa) sektor hotelarski oraz gastronomiczny (ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café) Selgros Cash&Carry.

Poznaj Zespół Instytutu Kulinarnego.

Dla zainteresowanych Instytut przygotowuje ofertę szkoleń i warsztatów kulinarnych, barmańskich, baristycznych i sommelierskich. Za przygotowanie i staranne poprowadzenie warsztatów odpowiedzialni będą specjaliści w tej dziedzinie i będą oni dobierani do potrzeb klienta, a znakomitych specjalistów w Instytucie nie brakuje. Wśród nich znajdziemy takich profesjonalistów jak Krystian Zaleski, Karol Lisiński, Jarosław Uściński, Ernest Jagodziński czy Emil Guzik.