Wiem, bezglutenowe ciasta zwykle nie są tak pyszne jak te pełne mąki, ale uwierzcie mi TO ciasto jest lepsze niż wszystkie czekoladowe jakie do tej pory jeśliście.
Wiem, bezglutenowe ciasta zwykle nie są tak pyszne jak te pełne mąki, ale uwierzcie mi TO ciasto jest lepsze niż wszystkie czekoladowe jakie do tej pory jeśliście. Pasuje idealnie do letnich owoców, takich jak jagody, maliny czy czereśnie. Jestem pewna, że jeśli gustujecie w czekoladowych ciastach to stanie się waszym ulubionym!
Składniki:
6 jajek – osobno białka i żółtka
300 g czekolady gorzkiej
225 g cukru pudru
180 ml gotującej się wody
225 g (lekko) solonego masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji: ulubione owoce
PRZEPIS:
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Czekoladę rozpuścić na parze wraz z masłem, wystudzić i zmiksować z cukrem przy użyciu malaksera. Wlać gorącą wodę, kawę, wanilię i żółtka. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać przez 10 sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlać do przygotowanej formy. Piec 45-55 minut.
Po upieczeniu ciasto opadnie – nie należy się tym przejmować, tak ma być. Doda to jeszcze większego uroku – domowe ciasta właśnie tak powinny wyglądać! Ostudzić w formie, przed podaniem udekorować owocami. Smacznego!