Ciasto drożdżowe pamiętam z dziecięcych lat. Już chyba na zawsze będzie kojarzyło mi się z babciami i ich pyszną kuchnią. Ciasto drożdżowe, które pamiętam, to ciasto puszyste, maślane, nie suche, tylko kremiste w smaku, podawane ze szklanką mleka i masłem. Ahh, bajka.
W tym roku Święta Wielkiej Nocy są inne niż zawsze, wszyscy spędzamy je albo samotnie, albo w małym, najbliższym gronie. Może dlatego postanowiłam upiec wszystkie wielkanocne dania, wliczając w to ciasto drożdżowe.
Chcę podzielić się z wami tym przepisem i dać kilka wskazówek.
- dajcie zaczynowi troche czasu i ciepła. Nie lubi otwartych okien i przeciągów.
- Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym będzie bardziej puszyste.
- Ponieważ ciasto drożdżowe nie ma w sobie wielu składników, warto postawić na ich jakość; użyj jajek ekologicznych i jakościowe masło.
Składniki na zaczyn:
30g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
pół szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Składniki na ciasto:
3 żółtka i 1 białko
80 g cukru
400 g mąki pszennej
pół szklanki mleka
100 g stopionego masła
skórka z pomarańczy
Przepis:
Przygotuj rozczyn. Do średniej wielkości miseczki skrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko (pamiętaj aby było w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe). Dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Żółtka utrzyj z drobnym cukrem, dodaj przesianą mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. W zależności od mąki, którą używasz, może wystarczyć Ci pół lub 3/4 szklanki mleka, dodawaj je więc stopniowo, obserwując konsystencję wyrabianego ciasta. Składniki możesz wymieszać dłonią lub w mikserze typu Kitchen Aid (mieszadłem lub hakiem).
Gdy składniki się ładnie połączą, wyrabiaj je jeszcze przez 20 minut aż będzie gładkie, elastyczne, napowietrzone i nie będzie się kleić do dłoni (jeśli wyrabiasz mikserem musi mieć zwartą formę kulki). Pod koniec wyrabiania dodaj stopione i ostudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie zagnieć ciasto, napowietrzając je, i włożyć do formy (Ja piekłam w
Aby uzyskać piękna chrupiącą, złotą skorupkę wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem (polecam Wam
Ciasto w foremce odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 minut i wypiecz do złotego koloru.
Po upieczeniu daj ciastu wystygnąć w piekarniku a potem delikatnie wyjmij z formy. Smacznego!