Ciasto drożdżowe pamiętam z dziecięcych lat. Już chyba na zawsze będzie kojarzyło mi się z babciami i ich pyszną kuchnią. Ciasto drożdżowe, które pamiętam, to ciasto puszyste, maślane, nie suche, tylko kremiste w smaku, podawane ze szklanką mleka i masłem. Ahh, bajka.

W tym roku Święta Wielkiej Nocy są inne niż zawsze, wszyscy spędzamy je albo samotnie, albo w małym, najbliższym gronie. Może dlatego postanowiłam upiec wszystkie wielkanocne dania, wliczając w to ciasto drożdżowe.

Chcę podzielić się z wami tym przepisem i dać kilka wskazówek.

  1. dajcie zaczynowi troche czasu i ciepła. Nie lubi otwartych okien i przeciągów.
  2. Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym będzie bardziej puszyste.
  3. Ponieważ ciasto drożdżowe nie ma w sobie wielu składników, warto postawić na ich jakość; użyj jajek ekologicznych i jakościowe masło.

Składniki na zaczyn:

30g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

pół szklanki mleka w temperaturze pokojowej

Składniki na ciasto:

3 żółtka i 1 białko

80 g cukru

400 g mąki pszennej

pół szklanki mleka

100 g stopionego masła

skórka z pomarańczy

Przepis:

Przygotuj rozczyn. Do średniej wielkości miseczki skrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko (pamiętaj aby było w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe). Dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Żółtka utrzyj z drobnym cukrem, dodaj przesianą mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. W zależności od mąki, którą używasz, może wystarczyć Ci pół lub 3/4 szklanki mleka, dodawaj je więc stopniowo, obserwując konsystencję wyrabianego ciasta. Składniki możesz wymieszać dłonią lub w mikserze typu Kitchen Aid (mieszadłem lub hakiem).

Gdy składniki się ładnie połączą, wyrabiaj je jeszcze przez 20 minut aż będzie gładkie, elastyczne, napowietrzone i nie będzie się kleić do dłoni (jeśli wyrabiasz mikserem musi mieć zwartą formę kulki). Pod koniec wyrabiania dodaj stopione i ostudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Po tym czasie zagnieć ciasto, napowietrzając je, i włożyć do formy (Ja piekłam w TEJ formie i ją bardzo polecam!) nasmarowanej olejem.

Aby uzyskać piękna chrupiącą, złotą skorupkę wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem (polecam Wam TEN pędzel do smarowania).Na wierzch zetrzyj troche skórki pomarańczowej.

Ciasto w foremce odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 minut i wypiecz do złotego koloru.

Po upieczeniu daj ciastu wystygnąć w piekarniku a potem delikatnie wyjmij z formy. Smacznego!