Lato zachęca nas do jedzenia lekkich i owocowych deserów. Taka jest właśnie ta tarta – lekki krem z ricottą i świeże owoce tworzą duet idealny na gorące dni. Zobacz najprostszy przepis na tartę ze świeżymi owocami.

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej typ 450/
90 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę + do posmarowania formy
drobno starta skórka z cytryny
1 duże zółtko
20 ml wody

Składniki na krem

200 g świeżej ricotty
200 g śmietany
100 g cukru pudru
skórka z cytryny
kilka listków bazylii lub werbeny cytrynowej

 

Przepis:

Podany przepis będzie idealny na formę o średnicy 25 cm. Mąkę, cukier puder i sól wsyp do miksera, dodaj pokrojone w kostkę masło, skórkę z cytryny. Wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj wodę z żółtkiem i dodaj do masy. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i przełóż na blat albo stolnicę oprószoną mąką. Zagnieć w kulę i podziel na pół. Każdą połowę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Natłuść formę. Wyjmij ciasto z lodówki na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Przełóż do formy, dociśnij dokładnie i wstaw do lodówki na 30 min. Drugą kulkę możesz zamrozić.

Formę ze spodem ciasta przykryj papierem do pieczenia i połóż kuleczki ceramiczne, aby obciążyć spód na czas pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i piecz kolejne sześć minut, aby zrumienić ciasto. Gdy spód będzie gotowy, wyjmij z piekarnika i przygotuj krem z ricotty i śmietany.

W misce wymieszaj ricottę i śmietanę, dodaj cukier puder oraz skórkę z cytryny. Gdy krem będzie gładki, włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie przełóż do rękawa cukierniczego. Na całej szerokości tarty rozsmaruj krem, połóż owoce, a pomiędzy zrób ozdoby z kremu przy pomocy rękawa cukierniczego, poukładaj kolejne owoce i tak zapełnij całą tartę. Na koniec udekoruj kwiatami oraz listkami werbeny cytrynowej lub bazylią.