przepis na chałkę drożdżową

Chałkę zwykle się je na słodko, z masłem i dżemami. Ja lubię ją jeść również z shakshuką, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym (przepis znajdziesz TUTAJ). Pasuje również do tostów francuskich w cynamonie lub tostów francuskich na słono – z szynką i serem. Chałka to wypiek idealny na każda porę dnia. Warto upiec ją w domu, bo taka jest najlepsza!

Składniki na zaczyn:

30g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

190 ml ciepłej wody

Składniki na ciasto:

2 żółtka i 1 całe jajko

25 g cukru

450 g mąki pszennej

pół szklanki mleka

50 g stopionego masła

szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki

25 g cukru

25 g zimnego masła

+jajko i łyżka mleka na glazurę
 
Przepis:

Przygotuj rozczyn. Do średniej wielkości miseczki skrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Mąkę przesiej, dodaj cukier i sól, roztopione masło, żółtka, jajko i rozczyn, wymieszaj. Gdy ciasto się ładnie połączy zacznij wyrabiać – najlepiej minimum 10 minut. Długim wyrabianiem ciasta zagwarantujesz sobie puszystą i delikatną teksturę chałki. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, po tym czasie włóż na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki stolnice lub lat wysmarowany olejem. Podziel je na dwie, równe części. Istnieją trzy opcje zaplatania chałki: klasyczna trzywarkoczowa (najprostsza), czterowarkoczowa i sześciowarkoczowa (zaawansowani). Znalazłam prosty sposób zaplatania chałki sześciowarkoczowej, który znajdziesz TUTAJ. Jeśli nie dasz rady, nie martw się, zawsze możesz wybrać prostszą wersję i podzielić ciasto na trzy części i zapleść jak warkocz 🙂

Zaplecione chałki przykryj ściereczką i odstaw na ok 2h. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli, dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.

Wyrośnięte chałki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Obsyp obficie chałki kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, do złotego koloru.

Smacznego!