Chcesz się dowiedzieć jakie ma właściwości odżywcze, jak ją przechowywać, co można z niej upiec i gdzie kupić najlepszą? Tej jesieni zrozumiałam, że te warzywa mają o wiele więcej do zaoferowania! Ty też się o tym przekonaj.

Nigdy nie byłam wielką miłośniczką dyń. Kojarzyły mi się tylko z Halloween i zupą-kremem. Tej jesieni coś się zmieniło. Gdy odwiedziłam dwa magiczne miejsca – o których opowiem Wam dalej – zrozumiałam, że te warzywa mają o wiele więcej do zaoferowania!

wszystko o dyni

Dynia – czym jest i jakie ma właściwości?

Dynia ma bardzo mało kalorii, bo tylko 27 kcal w 100 g miąższu. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, potasu oraz kwasu foliowego. Pestki dyni zwiększają przemianę materii, a olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. Pestki dyni zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie – zapobiegają miażdżycy. Dynie wzmacniają także system immunologiczny. Ah, te dynie, są pyszne i zdrowe!

Jak przechowywać dynie?

Dynia może pochwalić się długim, aż 6-miesięcznym okresem przechowywania. Najlepiej przechowuj ją w temperaturze poniżej 15° C, z dala od bezpośredniego słońca w przewiewnym miejscu. Należy pamiętać, że dynia nie lubi zbyt niskich temperatur więc nie należy jej przechowywać w lodówce. Wyjątkiem jest pokrojona w kawałki i zawinięta w folię spożywczą – w taki sposób możesz ją przechowywać w lodowce do 5 dni. Dynię możesz też mrozić, luźno zapakowane do foliowych woreczków kawałki przetrwają kilka miesięcy.

Jak wybrać dynię?

Skórka dyni powinna być ona gładka i jędrna. Plamy i różne barwy (zależy od gatunku) na skórze nie wróżą nic dobrego, więc lepiej wybierać takie z ładną skórką. Sprawdź, czy skórka jest twarda – miękka dynia oznacza, że jest niedojrzała albo jej miąższ przesiąknięty jest wodą. Waga dyni powinna być trochę większa w porównaniu do jej objętości.

Co można upiec z dyni?

Dynia to wspaniałe i uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz: zupę, sernik, muffiny, placki, kotlety i wiele wiele więcej. Pestki dyni możesz dodać do sałatek, ciast, ciasteczek lub chlebów dyniowych. Wyciśnięty z pestek olej jest smacznym dodatkiem do wielu potraw – pamiętaj jednak, by nie używać go do smażenia – pod wpływem, wysokiej temperatury tworzy szkodliwe związki!

gatunki dyni

Co ugotować i z jakiej dyni?

ZUPĘ – Butternut, Rarity, Blue Ballet, Delica, Hokkaido

DO PIECZENIA – Futsu Black, Blue Ballet, Delica

CIASTO – Butternut, Blue Ballet

MARYNOWANIE I NA SUROWO – Muscat de Provance

FASZEROWANIE – Acorn, Sweet Lightining, Mandarin

 

Gdzie kupić dynie?

W sezonie dynię możesz kupić w każdym warzywniaku i prawie każdym sklepie spożywczym. Myślę, jednak, że warto wybrać się do gospodarstwa i poczuć magię prawdziwej jesieni. Amerykanie mają nawet taką tradycję, że przed Halloween wybierają się całą rodziną lub z przyjaciółmi na tak zwany #pumpkinpatch czyli, nic innego jak farmę dyń. Kilka dni temu miałam okazję wybrać się do takiego wspaniałego gospodarstwa i zrobić dla Was kilka zdjęć oraz dowiedzieć się co nieco o dyniach.

Gospodarstwo Rolne Majlert

http://www.majlert.pl/
ul. Wyspiarska 45, Warszawa

Rodzinne gospodarstwo roślinne Rysiny

http://www.rysiny.pl/
ul. Smugowa 30 B, Warszawa